Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
- Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
- Αύξηση κατανάλωσης μονο-ακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ελαιόλαδο) και ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα και σκουμπρί καθώς και ανάλατοι ξηροί καρποί)
- Επιλογή τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
- Περιορισμός στο αλκοόλ
- Μείωση πρόσληψης κόκκινου κρέατος και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι (κονσέρβες, συσκευασμένα τρόφιμα, παστά, καπνιστά, τουρσί)
- Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως (είδη εποχής και ποικιλία χρωμάτων0
- Περιορισμός τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και λευκά ζυμαρικά, πατάτες, ζάχαρη)
- Αύξηση κατανάλωσης τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνη D, λόγω ευεργετικής επίδρασης στον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση (λιπαρά ψάρια, αυγό, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά και εμπλουτισμένο γάλα)
- Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό (8-12 ποτήρια/ημέρα)και ροφήματα πλούσια σε κατεχίνες (πράσινο τσάι)
- Ένταξη της συστηματικής άσκησης στην καθημερινότητα
Scroll to top