Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
Αύξηση κατανάλωσης μονο-ακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ελαιόλαδο) και ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα και σκουμπρί καθώς και ανάλατοι ξηροί καρποί)
Μείωση πρόσληψης κόκκινου κρέατος και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι (κονσέρβες, συσκευασμένα τρόφιμα, παστά, καπνιστά, τουρσί)
Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως (είδη εποχής και ποικιλία χρωμάτων0
Περιορισμός τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και λευκά ζυμαρικά, πατάτες, ζάχαρη)
Αύξηση κατανάλωσης τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνη D, λόγω ευεργετικής επίδρασης στον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση (λιπαρά ψάρια, αυγό, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά και εμπλουτισμένο γάλα)
Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό (8-12 ποτήρια/ημέρα)και ροφήματα πλούσια σε κατεχίνες (πράσινο τσάι)
Ένταξη της συστηματικής άσκησης στην καθημερινότητα