Αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις θεραπευτικές μεθόδους
Απώλεια βάρους και όρεξης
- Μικρά και συχνά γεύματα
- Ποικιλία σε τρόφιμα και συνταγές
- Ενίσχυση φαγητών προτίμησης
- Αποφυγή κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος
- Κατανάλωση ζωικών τροφίμων στην αρχή του γεύματος
Αύξηση βάρους- κατακράτηση υγρών
- Προσοχή στο μέγεθος της μερίδας
- Προτίμηση υγιεινών τροφίμων και περιορισμός γλυκών και αλμυρών επιλογών
- Ανταπόκριση στο βιολογικό αίσθημα πείνας-κορεσμού και όχι στη συναισθηματική πείνα
Δυσκοιλιότητα
- Αύξηση φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής αλέσεως)
- Αύξηση της κατανάλωσης υγρών
- Ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας
Διάρροια
- Μικρή ποσότητα τροφής
- Ενίσχυση της κατανάλωσης υγρών σε θερμοκρασία δωματίου
- Αποφυγή καφεΐνης, υποκατάστατων ζάχαρης, γαλακτοκομικών προϊόντων, αλκοόλης, λιπαρών και τηγανητών τροφίμων καθώς και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες
Ναυτία –Εμετός
- Μικρά γεύματα
- Αργή μάσηση φαγητού
- Κατανάλωση δροσερών υγρών μεταξύ των γευμάτων
- Αποφυγή ζεστών, λιπαρών και πικάντικων τροφίμων, αναψυκτικών με ανθρακικό, και έντονων μυρωδιών
- Προτίμηση σε ξινά και αμυλώδη φαγητά
Προβλήματα στοματικής περιοχής
- Υπογευσία: Εμπλουτισμός φαγητού με μπαχαρικά και έντονες γεύσεις
- Ξηροστομία: Προτίμηση φαγητών με υγρασία (σάλτσες, σούπες, ζελέ). Περιορισμός καφεΐνης, αλκοόλ και αλατιού .Κατανάλωση τσίχλας χωρίς ζάχαρη και τριμμάτων πάγου. Αύξηση πρόσληψης υγρών με καλαμάκι
Ερεθισμένο στόμα και λαιμός
- Επιλογή μαλακών τροφίμων
- Αποφυγή όξινων, αιχμηρών, πικάντικων και αλμυρών τροφίμων
- Κατάποση μικρής ποσότητας φαγητού κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου