Οι γυναίκες με πυκνό μαστό διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου

Έρευνα που έγινε σε 18.000 γυναίκες και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of American Medical Association», έδειξε πως οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε τις υπόλοιπες γυναίκες.

 

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν αναλυτικά 18.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 184.000 γυναίκες με φυσιολογικό μαστό και συμπέραναν ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες δεν είχαν πυκνούς μαστούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες κατέταξαν την πυκνότητα του μαστού στην 1η θέση από πλευράς επικινδυνότητας, πάνω και από την παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό ή την εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς εκτός από τον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία να υποβάλλονται συμπληρωματικά και σε υπερηχοτομογράφημα, ώστε να διευκρινίζονται καλύτερα οι «πυκνές» περιοχές στη μαστογραφία. Ενώ όπως συμπλήρωσαν, μπορούν να κάνουν έλεγχο με 3D μαστογραφία ή αλλιώς τομοσύνθεση, η οποία μέσω τρισδιάστατης ανασύνθεσης της εικόνας, αναλύει άριστα όλες τις ύποπτες περιοχές στους πυκνούς μαστούς.

Όπως ανέφερε, η χειρουργός μαστού Δρ. Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast) σχολιάζοντας τη μελέτη αυτή, δυστυχώς το 60% των νέων γυναικών και το 40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν πυκνούς μαστούς και δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Το μόνο που μπορούν είναι να παρακολουθούνται από ειδικό μαστολόγο, ο οποίος και θα αποφασίζει και για τις ειδικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται, όπως η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, ο υπέρηχος ή ακόμα και η μαγνητική τομογραφία.